10.9.14

Universiti Teknikal Malaysia Melaka [UTeM]

بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Iye, tempoh honeymoon aku sudah tamat T-T

Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk terus menuntut ilmu. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. Masa nak check result upu tu, dia punya nervous boleh bawak gaduh woo hahaha.


Jujur, bila keluar kat skrin macam kat atas ni, aku terkedu. Apa semua ni?! Abendalah pembuatan bagai ni. UTeM ni okay ke. Haaaa macam-macamlah ada dalam otak ni. Pastu nangis sorang-sorang hahahaha. UTeM dan kejuruteraan memang bukan pilihan pertama dalam upu. 

Ramai orang ragu-ragu sebenarnya bila aku dapat kejuruteraan pembuatan. Siapa yang kenal aku in real life tahulah kot kenapa hahaha. My bestfriend pun tak yakin nak lepaskan iols yang ayu-ayu ni ambil kejuruteraan. Even my emak menangis risau beberapa hari sebelum aku daftar. 

Aku? Lagilah tak yakin hahaha. Tapi lama-lama hati ni boleh terima. Alhamdulillah. Nak taknak, aku kena kuat. Bila tengok emak risau, aku kena kuat supaya tak tambah risau dia. Masa tu aku dah tetapkan dalam hati, "aku boleh, aku kuat. untuk emak ayah."

UTeM best kot sebenarnya. Kot lah hahahaha. Baru dua minggu kan kat sini. Paling best sebab ratio lelaki dan perempuan lebih kurang. Aummm aummmm hahahaha taklah gurau je. Itu tolak tepi dulu. Duduk kat Lestari best sebab internet laju. Macam guna wifi kat rumah hehe. Tapi tak best sebab bilik air kat luar, macam duduk kat asrama tu. Dan yang tak best lagi sebab makanan kat cafe 'kurang' sedap, lambat dan tak banyak pilihan. Aku dahlah hantu makanan. Lepastu tak best pasal bas. Bas banyak tapi entahlah. Hari tu tunggu bas kat fakulti satu jam setengah okay tapi tak ada satu pun yang nak bawa kitorang balik Lestari. Last-last balik jalan kaki dari FKP ke Lestari. Jauh jauh jauh. Sejak tu Nadiah boikot tak naik bas. Pi mana-mana pun jalan kaki je tak kiralah jauh ke dekat. Sakit hati tengok bas-bas tu -.- 

Minggu Haluan Siswa. Sebelah to roommate saya, Aifa. Budak Palam juga dulu, kolej satu blok pulak tu dulu tapi sayang tak pernah kenal hahaha. Sadis betul aku. Jodoh nak kenal kat sini.

Kawan baru, Pain & Shaa.

Lecturemate, Noris, Kimah & Aida.

Ohh ni special. Boyfriend saya. Hahahaha. Kasut kau sangat mengancam, Syira T.T

Mungkin ini jalan yang terbaik untuk aku. Allah tahu segalanya. Moga aku berjaya disini, Inshaallah.

Yeayyyy tak sabar nak balik rumah weekend ni!

Rahsia-rahsia si Hijabi yang moden dan berkerjaya.

28.8.14

Fida Top

بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Ni ada nak offer baju murah-murah. Semua ni dijahit sendiri oleh my cousin. Kami nak jual murah je sebab nak habiskan stok. Ini bukan preloved ye! Ini memang baru :) Ohh kalau nak tengok Al-Quran pelangi yang comel-comel, klik sini.

Material : Chiffon
No lining
RM25/each
Whatsapp/SMS : 013-4839335

Bahu 14"
Dada 34"
Labuh baju 25"
Labuh tangan 21"

Bahu 14"
Dada 34"
Labuh baju 25"
Labuh tangan 21"

Bahu 14"
Dada 34"
Labuh baju 25"
Labuh tangan 21"

Bahu 15"
Dada 37"
Labuh baju 26"
Labuh tangan 21"

Bahu 15"
Dada 37"
Labuh baju 26"
Labuh tangan 21"

Bahu 15"
Dada 37"
Labuh baju 26"
Labuh tangan 21"

Off to college? 5As may get you a scholarship, 5Cs will get you further. Learn how today.

23.8.14

#SelamatPulangMH17 #MengenangMH17 #MalaysiaBerkabung

بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته



Asmaa tunjuk macam-macam gambar personal Kimi and Abderahman dalam henfon dia. Yang dia tak bubuh kat Instagram. Ya Allah, Kimi memang sangat sayang pada Abderahman. Bayangkan, kalau berjalan, tak payah bawak stroller pun sebab dia sanggup dukung dan pegang Abderahman ke mana-mana. Pastu, Asmaa tunjuk aku satu video. "Masa ni Abderahman tak boleh tidur. Dia cranky pasai pa tak tau. So Kimi dukung anak dia ni.....hang tengok ni," Asmaa pun play video tu. Nampak kelibat Kimi yang tinggi lampai dalam video tu. Dia dukung Abderahman. Tak nampak muka Kimi sangat sebab cahaya lampu tidur agak malap. Dalam video itu, terdengar suara Kimi sayu dan perlahan mendodoikan zikir Hasbi Rabbi kepada anaknya. "Hasbi rabbi....Jallallah...hasbi rabbi ghairullah...mafi qalbi...ghairullah...." Aku pegang paha Asmaa. Aku menangis teruih. Gila sapa boleh TAHAN?? Itulah antara video yang Asmaa share dengan aku. Ada juga video Kimi bagi Abderahman mandi, Kimi potong rambut Abderahman. Kimi dukung Abderahman sebelah tangan sambil sebelah tangan duk buat kerja kat computer. Kiranya kalau Kimi kat rumah (not flying), dia pegang anak dia 24/7. Makan bersama, buat kerja bersama, main bersama, tidur bersama.
Oh ya, ampa lani duk kemaruk layan Zul Ariffin kat drama Rindu Awak 200% kan? Asmaa sekarang sangat rindu kat Kimi. Dan rindu Asmaa untuk Hakimi, lagi berjuta juta persen. Hanya Dia yang tahu.

Di atas ini adalah sebahagian daripada coretan rakan karib Asmaa (isteri kepada arwah Hakimi). Nak baca cerita penuh, boleh terus pi ke blog JumieSamsudin.com Aku memang tak tahan baca, habis keluar segala air mata. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Moga ahli keluarga dan rakan-rakan mangsa MH17 terus tabah. Salam takziah.



Rakan-rakan First Officer Ahmad Hakimi Hanapi dan First Officer Muhamad Firdaus Abdul Rahim telah sepakat untuk melancarkan tabung bantuan bagi membantu keluarga mangsa. Ahmad Hakimi telah meninggalkan seorang balu, Sharifah Asmaa Alwee Aljuned dan seorang anak, Abderrahman yang berusia 9 bulan. Manakala Muhamad Firdaus meninggalkan seorang isteri yang sedang mengandung, Zarith. Marilah kita sama-sama membantu mereka.


Asmaa's Maybank account : 
1571-5774-6653 

Nurzarith's Maybank account : 
1141-6099-6873

20.8.14

#NadiahUlyaCafeHopping Cotton Craft

بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Sebelum cuti hari tu dah buat pinky promise dengan U'lya nak cafe hopping. Mula je cuti haaaa apa lagi... Mula-mula buat research dulu lokasi kafe semua. (Kemain engkorang. Masa dalam asasi dulu tak ada pun nak buat research.)

Finally, kitorang pilih Cotton Craft sebagai kafe pertama. Sebab? Sebabnya masa tu Cotton Craft baru je buka dan U'lya terpikat sebab dia tengok kat instagram Cotton Craft, Che Ta dah datang hahaha.

14 April 2014
#NadiahUlyaCafeHopping

Cotton Craft yang mendapat sentuhan putih dan baby blue adalah sebuah kafe yang cozy dan comel. Yang penting, their food, SEDAP! Menu yang kami pilih hari tu boleh dikatakan a must-try lah sebab dicadangkan sendiri oleh barista.

Credit : Eat Drink KL

Credit : Eat Drink KL

Credit : the outing.

Credit : the outing.

Yes, we're foodies!



Mango Diao & Berry Sparkle

Lamb Swiss Burger. A must-try.

Chicken Chop. A must-try too!

Brownie with ice cream. Sangat sedap! Cair dalam mulut aummmm :D


Sedap sangat sampai dah habis makan pun pejam mata lol.

Cotton Craft
2-01-1, Presint Alami, Persiaran Akuatik, 40000, Shah Alam, Selangor, Malaysia.
Contact : 018 384 5090 / 012 439 3159
Instagram : @cottoncraft_
Facebook :
Cotton Craft
Website :
www.cottoncraftbytwist.com
Business Hours :
Monday - Sunday : 11am - 12am

Give a pair of wings to Peter Marvey and he will take you on a magical journey!

18.8.14

#DonateAndSaveBabyArshad #DonateRM1ForBabyArshad #DonateMoreRM1ForBabyArshad

بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


By @fidzoania, 7/7/2014 : Salam to all, here's my little boi #arshadimanshah .. He struggled with #biliaryatresia since day 3 of life with prolong jaundice .. Now he needs a liver transplant to live a normal n healthier life... Plss help.. InsyaAllah barakah bulan ramadhan yang mulia ini hanya Allah dapat balas jasa baik kalian. Trima kasih banyak2...


By @fidzoania, 17/8/2014 : #arshadimanshah .. My fighter goin in for his 2nd mri... 12hrs fasting.. Bertahan sayang.. Ibu n daddy is ere with u.. ️️️


By @fidzoania, 17/8/2014 : Alhamdulilah.. Syukur pada Allah SWT #arshadimanshah pass the his 2nd MRI.. We will need to wait the gastro n neuro team to review and we will be ready to get arshad's golden yellow fixed to be as normal. We are happy parents for now. #arshadimanshah u are our pillar of strenght. Stay they way u are.. We will make sure u r ready for transplant soon. Thanks for ur kind dua's, prayers and donation.. Lets help to get his fund ready...

Biliary Atresia adalah sejenis penyakit di mana terdapat ketidak wujudnya sistem hempedu luar, menyebabkan penyakit kuning jaundis yang berpanjangan. Gejala penyakit ini termasuklah kekuningan yang berpanjangan dan najis yang pucat. Air kencing juga berwarna kuning pekat. Tanda-tandanya adalah seperti kuning jaundis mendalam, najis yang pucat, pembesaran hati dan limpa. Untuk para ibu ayah di luar sana, tolong alert ye.

Di samping kita alert dengan keadaan baby dalam family kita, jom bantu famili ni. Seringgit pun okay dah. Cukup besar nilainya bagi mereka. Cukup besar juga pahala yang akan kita peroleh, Inshaallah. Doakan juga ye kawan-kawan. Moga baby Arshad dapat menjalani kehidupan normal seperti anak-anak lain.

Maybank
5628 4350 6388
Antashah Mohd Nor (Father of Arshad Imanshah)
Email: imanimalda@gmail.com

There are still fun activities you can do in Genting. Here’s one that you must do!

14.8.14

---

بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته



Soal masa hadapan--
Soal hati--

Buntu.
Pedih.
Sakit.

Bantu aku, Ya Allah.
Tetapkan hatiku di jalan yang benar.

Sleek, smart, young, and, trendy. Guess what you’re missing out.

11.8.14

Aidilfitri 2014

بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Gambar-gambar raya tahun ni. Pilih yang lawa-lawa je untuk upload hehe. Sebenarnya tahun ni tak bergambar sangat pun. Semangat raya tahun ni kurang sikit. Apapun syukur Alhamdulillah, Allah masih beri kita kesempatan untuk beraya tahun ni :)

Antara gambar keluarga yang ada kat aku.









Lepas salam, makan semua, yang perempuan layan tetamu kat dalam rumah, yang lelaki ini kerjanya haaaaa.

video

Beraya ke rumah Mak Yah.

Balik kampung.



Raya ke-4 naik Cameron Highland sebab tak buat apa-apa kat rumah opah. Tak plan pun hehe.











Selamat Hari Raya Aidilfitri semua. Mohon maaf zahir & batin :)

Get people to stop and stare when you have one of these.