5.8.14

Hukum Kahwin Sepupu

بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Ceritanya petang tadi beraya ke Domino's dan rumah nenek Kimmul, merangkap bakal nenek mentua U'lya. Sembang punya sembang terbuka cerita pasal kahwin sepupu sebab mula-mula kononnya nak ngusik Acap suruh kahwin dengan sepupu dia. Lepastu semua tertanya-tanya hukum kahwin dengan sepupu sendiri ni. Balik rumah gigih cari kat internet haaaaa.

Ohh lupa. Selamat Hari Raya Aidilfitri, mohon maaf zahir & batin. Entri raya next time okayyyy!


Kredit : Rossa Calla

Berkahwin dengan kaum keluarga terdekat yang bukan mahram seperti sepupu dan seumpamanya adalah antara perkara yang dibenarkan oleh Allah swt sebagaimana firman Allah setelah menerangkan wanita-wanita yang diharamkan berkahwin dalam ayat 24 surah al-Nisa’ yang bermaksud:

“Dan (sebaliknya) dihalalkan bagi kamu perempuan-perempuan yang lain daripada yang tersebut itu…” Juga firmanNya dalam surah al-Ahzab ayat 50 yang bermaksud: “…dan (Kami telah halalkan bagimu berkahwin dengan sepupu-sepupumu, iaitu): anak-anak perempuan bapa saudaramu (dari sebelah bapa) serta anak-anak perempuan emak saudaramu (dari sebelah bapa), dan anak-anak perempuan bapa saudaramu (dari sebelah ibu) serta anak-anak perempuan emak saudaramu (dari sebelah ibu) yang telah berhijrah bersama-sama denganmu…”

Tiada perselisihan tentang hukum boleh berkahwin dengan mereka, cuma para ulama berselisih pandangan tentang hukum boleh tersebut. Ada yang mengatakan boleh tetapi makruh seperti pandangan mazhab Syafie dan Hanbali. Ada yang mengatakan harus (boleh), seperti pandangan mazhab Maliki dan ada yang mengatakan sunat seperti pandangan mazhab Zahiri.

Pendapat kedua (yang mengatakan hukum berkahwin dengan mereka boleh atau harus) lebih rajih (kuat) berdasarkan dalil-dalil berikut:

1. Firman Allah swt dalam surah al-Nisa’ ayat 3 yang bermaksud: “…maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari kalangan perempuan…”

2. Rasulullah saw sendiri berkahwin dengan sepupu baginda yang bernama Zainab, bahkan baginda sendiri mengahwinkan anak perempuan baginda Umm Kulthum dan Ruqayyah dengan ‘Utbah dan ‘Utaybah yang kedua-duanya adalah sepupu kepada anak-anak perempuan baginda, serta baginda juga mengahwinkan Fatimah dengan Ali (Ali adalah sepupu baginda).

Oleh itu tidak berbangkit masalah wali dan waris jika berlaku perkahwinan di antara sepupu, kerana perkahwinan itu sendiri adalah dibenarkan oleh Allah swt bahkan dilakukan sendiri oleh Rasulullah SAW.

Mungkin ada yang mengatakan perkahwinan dengan keluarga terdekat seperti sepupu akan menyebabkan berlaku kecacatan pada anak yang bakal dilahirkan. Namun dakwaan ini tidaklah boleh diterima secara mutlak, kerana banyak kajian-kajian perubatan yang dijalankan mutakhir ini menunjukkan risiko untuk mendapat anak yang cacat atau mempunyai penyakit warisan hanya pada nisbah 7-8 peratus sahaja bagi suami dan isteri yang terdiri daripada keluarga terdekat, manakala risiko yang sama hanya pada kadar 5 peratus sahaja jika suami dan isteri bukan terdiri daripada keluarga terdekat.

Kajian-kajian tersebut membuat kesimpulan bahawa tidaklah boleh untuk menghalang daripada berlakunya perkahwinan di kalangan keluarga terdekat, sebaliknya mereka hendaklah dinasihatkan menjalankan pemeriksaan perubatan terlebih dahulu sebelum melangsungkan perkahwinan bagi mengenal pasti penyakit yang mungkin diperolehi oleh anak yang bakal dilahirkan. Tambahan pula, perkahwinan di antara keluarga terdekat juga turut mempunyai sudut-sudut yang positif, seperti mengekalkan sifat-sifat istimewa tertentu yang terdapat dalam sesebuah keluarga seperti pintar, kuat, cantik dan sebagainya. Pada ketika itu, perkahwinan dengan keluarga terdekat adalah lebih baik daripada perkahwinan dengan orang yang jauh kerana sesuatu keluarga itu akan terus mengekalkan sifat-sifat baik tersebut.

Kesimpulannya, perkahwinan dengan keluarga terdekat seperti sepupu adalah halal dan dibolehkan secara mutlak, dan tidak ada kemudaratan yang berterusan padanya. Tidak mungkin Allah membolehkan sesuatu secara berterusan dan mutlak, kemudian perkara itu mempunyai kemudaratan umum terhadap manusia.

Wallahu a’lam.

Serlahkan diri anda dan menangi hadiah!

5 comments:

 1. betul tu...memang perkhawinan antara sepupu dibenarkan dalam islam...tapi kan, normally kalau sepupu tu rapat sangat, chances untuk mereka perkhawinan ini adalah tipis walaupun ia boleh dilakukan..hehehe..itu pendapat saya jer laa..hehehe

  Regards,
  -Strider-

  ReplyDelete
 2. as salam dari cahayacinta..

  ada juga sepupu nak kwin dg anak sedara saya dema lebih kurnag jarak setahun dua jer tpi sayang jodoh tak panjang...dema pompuan dah pilih org lain

  terima kasih sb ke blog saya

  ReplyDelete
 3. ekceli sejarah family sy sebelah ayah byk yg nikah dgn dua pupu.. tp bila generasi baru2 ni baru dah takde kawen dekat2 gitu..

  ReplyDelete
 4. Ada orang yang tak suka kahwin sepupu sebab nanti keluarga mereka tak berkembang. Maksudnya masih saudara mara yang sama.

  Selamat Hari Raya Aidilfitri, Nadya! Maaf zahir dan batin. :D

  ReplyDelete