4.11.13

Kedai A VS Kedai B

بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Tadi pergi dua kedai yang menjual bahan bakery di Kuala Selangor. Dua kedai yang berbeza dari segi deco dan layanan.

Mula-mula kami pergi Kedai A. Kedai A ni simple je, tak ada deco-deco pun. Tapi yang seronoknya, layanan yang diberi oleh pekerja memang bagus. Sentiasa senyum, ramah dan sangat membantu bila kami mencari bahan. Siap ajar lagi cara buat kek.

Kemudian kami pergi pula Kedai B. Kedai ni memang cantik, siap ambil dua unit kedai. Boleh dikatakan kalau dibandingkan deco dengan Kedai A, memang kalah habislah Kedai A. Tapi sayangnya, pekerja Kedai B ni tak serius bekerja. Duduk dekat kaunter, main handphone. Customer masuk kedai langsung tak pandang. Padahal kaunter depan pintu masuk je. Tak boleh ke senyum sikit ? Mungkin juga dia pemilik kedai, tu yang dia rasa berlagak sangat sampai buat bodoh je dengan customer. Yelah, ada kedailah katakan... Kemudian, aku tanya kat dia kedudukan bahan yang aku cari. Dia cakap dan tunjuk dengan tangan je tanpa bangun dari kerusi. Senyum ? Memang taklah kan. Ya Allah, sombongnya akak ni.

Aku sebagai customer berhak memilih mana yang baik. Bagi aku, walaupun Kedai A tak semegah Kedai B, tapi dengan layanan yang diberikan, Inshaallah Kedai A boleh lebih berjaya dari Kedai B.

Dan sebagai pekerja, tak kiralah anda pemilik kedai atau makan gaji, layanan yang diberikan kepada customer haruslah tip top. Jangan sampai customer lari ! The customer is always right, babe ;)


Hurry! You have 3 months left to win great monthly prizes.

2 comments:

  1. salam..
    kalau saya, akan pilih yg kedainya service bagus.. harga murah dan bersih..kalau deko cantik itu bonus.
    salam kenal :)

    ReplyDelete
  2. ish mcm skali perangai kat kedai B. Lebih baik prefer kedai A kan.

    ReplyDelete